Δέκα βήματα για να έχουμε «γερή» καρδιά

75

Ο τρόπος ζωής και οι συνήθειες της καθημερινότητας μας αποτελούν τη βάση για τη διατήρηση μιας «δυνατής» και νεανικής καρδιάς και κατ΄ επέκταση μιας καλύτερης υγείας σύμφωνα με τον καθηγητή καρδιολογίας κ. Μπάμπη Βλαχόπουλο.

 

Τι πρέπει να ακολουθούμε στην καθημερινότητα μας προκειμένου να «δουλεύει» καλά το καρδιακό μας σύστημα;

Τα 10 βήματα για μια καλή λειτουργία του καρδιακού μας συστήματος μας καταγράφει ο καθηγητής κ. Βλαχόπουλος.

 

 

  1. Προληπτικός έλεγχος

Στις οικογένειες με κληρονομικότητα ο προληπτικό έλεγχος (αιματολογικές εξετάσεις, μέτρηση αρτηριακής πίεσης) πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των 2-10 ετών. Αν δεν υφίσταται κληρονομικότητα οι εξετάσεις ξεκινούν στην ηλικία των 18 ετών. Εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως καρδιογράφημα, τεστ κοπώσεως και υπέρηχος, γίνονται μόνο εάν υπάρχουν ενοχλήσεις και βρεθεί κάποιο παθολογικό εύρημα ή υπάρχει κλινική υποψία καρδιακής νόσου από το γιατρό.

  1. Διατροφή με χαμηλά λιπαρά

Όχι στα λιπαρά κρέατα, όπως αρνί, κατσίκι και χοιρινό, ναι σε ψάρι, κοτόπουλο και μοσχάρι. Επίσης, όχι στην  κατανάλωση κρέατος πάνω από 1-2 φορές την εβδομάδα. Όχι στα τρανς λιπαρά που είναι κρυμμένα σε τυποποιημένα τρόφιμα και γλυκά.  Το ασβέστιο δρα επικουρικά στην καύση του λίπους. Η αυξημένη κατανάλωση γαλακτομικών με χαμηλά λιπαρά και πλούσια σε ασβέστιο, συμβάλλουν στη μείωση της κακής χοληστερίνης.

  1. ΝΑΙ στην κατανάλωση αντιοξειδωτικών

Βιταμίνη C: εσπεριδοειδή, ακτινίδια, φράουλες, λάχανο, σπανάκι.

Βιταμίνη Ε: ελαιόλαδο, ξηροί καρποί (φουντούκια, καρύδα κ.λπ.), δημητριακά, σπανάκι.

Λυκοπένιο: ντομάτα και καρπούζι.

Ψευδάργυρος: θαλασσινά.

Σελήνιο: ξηροί καρποί.

Πολυφαινόλες: κρασί, μαύρη σοκολάτα, τσάι, ρόδι, σταφύλια.

Β-καροτένιο: καρότα και πιπεριές.

  1. Πηγή ζωής η άσκηση

Ιδανική γυμναστική είναι η αερόβια άσκηση, όπως είναι το ποδήλατο, η κολύμβηση, το τρέξιμο, το περπάτημα κ.λπ. σε ένα μέτριο ρυθμό για περισσότερη ώρα και όχι με έντονη άσκηση για μικρό χρονικό διάστημα. Θετικό επίσης, είναι να δαπανά κανείς το 30% του χρόνου σε ισομετρική άσκηση, χρησιμοποιώντας το βάρος του σώματος ή ασκήσεις με βαράκια 2-3 κιλών. Τέλος, το σεξ μπορεί να έχει τις ίδιες ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό, καθώς κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης απελευθερώνονται οι ενδορφίνες, ορμόνες που προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα.

  1. Αναπνεύστε σωστά

Οι αργές και βαθιές αναπνοές βοηθούν την καρδιά να δουλεύει καλύτερα καθώς, πέφτουν οι παλμοί, με αποτέλεσμα ο καρδιακός μυς  να μην κουράζεται. Κλείνουμε τα μάτια και κάνουμε ευχάριστες σκέψεις κάνοντας συγχρόνως αργές διαφραγματικές αναπνοές. Έτσι, ο αέρας δεν σταματά στο στέρνο, αλλά φτάνει στην κοιλιά. Μια πρακτική και εύκολη συμβουλή είναι να μετρά κανείς λιγότερες από 10 αναπνοές ανά λεπτό, αντί για 19 που έχουμε συνήθως.

  1. Μειώστε άγχος και στρες

Και τα δύο επιβαρύνουν την καρδιά γιατί την αναγκάζουν να αυξήσει τους ρυθμούς της συνεπώς προκαλείται ταχυπαλμία, αυξάνεται η πίεση μας και η φλεγμονή με το κίνδυνο για θρόμβωση να είναι ορατός. Η λύση είναι να μιλάμε στους δικούς μας ανθρώπους, να κάνουμε θετικές σκέψεις και αν βρεθούμε σε ψυχικό αδιέξοδο να μην διστάσουμε να ζητήσουμε τη βοήθεια ψυχολόγου ή ψυχιάτρου.

  1. Το γέλιο είναι ευεργετικό

Μειώνει τις ορμόνες του στρες, όπως την κορτιζόλη και τις κατεχολαμίνες, ρίχνει τους παλμούς της καρδιάς και «μαλακώνει» τα αγγεία.

Κάπνισμα STOP

Από την επόμενη κιόλας ημέρα, της διακοπής, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος θρόμβωσης, αυξάνεται η ροή του αίματος, μειώνονται ο κίνδυνος για αρρυθμία και η διάχυτη φλεγμονή. Στα πρώτα δύο χρόνια διακοπής ο κίνδυνος για την υγεία της καρδιάς μειώνεται κατά 50%, ενώ στην επταετία ο οργανισμός έχει αποτοξινωθεί πλήρως.

  1. Ο ύπνος είναι φάρμακο

Περίπου 7-8 ώρες ύπνου είναι ιδανικές για κάθε ενήλικα, για να έχει καλή υγεία, καθώς κατά τη διάρκεια του ύπνου η καρδιά αναπληρώνει την υπερλειτουργία της ημέρας και η αρτηριακή πίεση και η καρδιακή συχνότητα πέφτουν ενώ, μειώνονται η φλεγμονή και ο κίνδυνος θρόμβωσης.

  1. Καταπολεμείστε την κληρονομικότητα

Υπάρχουν ορισμένες σπάνιες παθήσεις, όπως οι μυοκαρδιοπάθειες, όπου ο κληρονομικός κίνδυνος είναι αυξημένος και σε αυτές τις περιπτώσεις ο οικογενειακός έλεγχο με πιο εξειδικευμένες εξετάσεις είναι απαραίτητος.

 

 

 

Ανθή Αγγελοπούλου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here