Αλόγιστη η χρήση αντιβιοτικών στην Ελλάδα

65

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία που έχουμε στην Ελλάδα αναφορικά με τη χρήση αντιβιοτικών καθώς δείχνουν ότι είμαστε η 1η χώρα σε κατανάλωση αντιβιοτικών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τις κεφαλοσπορίνες, αμοξικιλλίνη, τετρακυκλίνες και κινολόνες να είναι πρώτα στη λίστα κατανάλωσης.

Στις κατηγορίες αυτές των αντιβιοτικών καταγράφεται διαχρονική αύξηση στη χρήση, με εξαίρεση τις κινολόνες για τις οποίες έχει θεσμοθετηθεί εδώ και χρόνια ως απαραίτητο στοιχείο η αιτιολογημένη συνταγή γιατρού. Γι’ αυτό και οι κινολόνες έρχονται στην 3 η θέση κατανάλωσης.

Tο ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων) καταγράφει σχεδόν διπλάσια χρήση αντιβιοτικών στη χώρα μας, σε σύγκριση με τον μέσο όρο που ισχύει στην Ε.Ε.

Οι κυριότερες λοιμώξεις για τις οποίες οι Έλληνες παίρνουν από το ράφι τα αντιβιοτικά είναι για το αναπνευστικό και για το ουροποιητικό σύστημα.

Κατόπιν αυτών, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί το υπουργείο Υγείας να ενσωματώσει άμεσα τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες στην Εθνική Νομοθεσία και να εφαρμόσει τους Νόμους του Κράτους προκειμένου να μην υπάρξουν θύματα στο άμεσο μέλλον, από την ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών λόγω της αλόγιστης και ανεξέλεγκτης χρήσης φαρμάκων και ιδιαίτερα αντιβιοτικών, καθώς δεν παράγονται νέα αντιβιοτικά σκευάσματα που να μπορούν να καλύψουν τη μικροβιακή αντοχή που αναπτύσσεται.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) ζητά την αυστηρή τήρηση της εθνικής νομοθεσίας, αλλά και την εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Οδηγιών που προβλέπουν ότι όλα τα φάρμακα και ειδικά τα αντιβιοτικά, θα πρέπει να χορηγούνται στους ασθενείς μόνο όταν υπάρχει ιατρική συνταγή. Άλλωστε ο υπάρχον νόμος ισχύει εδώ και 46 χρόνια (ΦΕΚ 172 8.8.1973) και προβλέπει τη χορήγηση όλων των φαρμάκων μόνο με συνταγή γιατρού.

Ωστόσο, τα νέα δεν είναι ευχάριστα ούτε στην Ευρώπη. Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση Αντιβιοτικών δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της έρευνας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) σχετικά με τις γνώσεις και τις στάσεις των επαγγελματιών υγείας σχετικά με τη χρήση αντιβιοτικών και την ανάπτυξη αντοχής.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής έρευνας :

Οι γνώσεις  για τη χρήση αντιβιοτικών και την αντοχή στα αντιβιοτικά ήταν υψηλές μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς πάνω από το 89% αυτών των ερωτηθέντων αναγνώρισε τη σχέση μεταξύ συνταγογράφησης, χορήγησης και χορήγησης αντιβιοτικών και της εμφάνισης και αύξησης  της αντοχής στα αντιβιοτικά.

Η πλειοψηφία (89%) των ερωτηθέντων συμφώνησε ότι η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών στο ζωικό κεφάλαιο και στην παραγωγή τροφίμων συμβάλλει στην αντοχή στα αντιβιοτικά στα βακτήρια από τους ανθρώπους.

Το 43% των συνταγογράφων δήλωσαν ότι είχαν συνταγογραφήσει αντιβιοτικά τουλάχιστον μία φορά την προηγούμενη εβδομάδα, ακόμη και όταν θα προτιμούσαν να μην το κάνουν.

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες (89%) συμφώνησαν ή συμφωνούσαν έντονα ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της συνταγογράφησης, της χορήγησης ή της χορήγησης αντιβιοτικών και της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά, αλλά μόνο το 58% συμφώνησε ότι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της αντίστασης στα αντιβιοτικά.

Το ποσοστό των ερωτηθέντων που συμφώνησαν ότι διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο της αντοχής στα αντιβιοτικά ήταν υψηλότερο σε όσους εργάζονταν σε χώρους πρωτοβάθμιας περίθαλψης (65%) από όσους εργάζονταν σε νοσοκομεία (56%) και σε άλλους χώρους όπως φαρμακεία και εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης (55%).

Το κεντρικό μήνυμα για το 2019 είναι « Ας αφήσουμε τα αντιβιοτικά ενεργά».

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΠΕΦΝΙ και μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών (EAHP)  κυρία Δέσποινα Μακριδάκη, ο περιορισμός των πολυανθεκτικών στελεχών (και) μέσω της μείωσης της κατανάλωσης των “προστατευομένων” αντιβιοτικών αποτελούν στόχους εθνικής σημασίας για όλους και η ΠΕΦΝΙ στηρίζει αυτές τις δράσεις με όλες της τις δυνάμεις.

Ανθή Αγγελοπούλου

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here