Το στρες σκοτώνει

61

Το χρόνιο στρες έχει πολλές αρνητικές ψυχικές και σωματικές επιδράσεις αναδείχθηκαν στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνική Εταιρείας Εξωνοσοκομεικαής Επείγουσας Ιατρικής με θέμα «Το επείγον στο σπίτι. Ιατρική εκτός νοσοκομείου» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 23 Νοεμβρίου 2019, με την υποστήριξη των SOS ΙΑΤΡΩΝ.

Το στρες επηρεάζει όλα τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα που οδηγούν ακόμη και στο θάνατο. Αυτό ανέφερε ο καθηγητής Παιδιατρικής Γιώργος Χρούσος συμπληρώνοντας ότι, «Καθημερινά δεχόμαστε πολλά στρεσογόνα ερεθίσματα. Μάλιστα οι γυναίκες αντιμετωπίζουν περισσότερες στρεσογόνες καταστάσεις σε σχέση με τους άνδρες. Όλο αυτό το στρες επηρεάζει την ανάπτυξη του ανθρώπου καθώς οι ορμόνες του στρες προκαλούν μόνιμες βλάβες στον εγκέφαλο, τη συμπεριφορά του, τα συναισθήματά του, το βιολογικό του ρολόι, τον ύπνο, την αναπαραγωγική λειτουργία αλλά και τη γήρανση».

Με το στρες, άγχος, κατάθλιψη και ψυχοσωματικά προβλήματα αυξάνουν. Επίσης, τα άτομα που έχουν χρόνιο στρες, εμφανίζουν παχυσαρκία, κόπωση, πόνο, μεταβολικό σύνδρομο, καρδιαγγειακά νοσήματα ή διαβήτη, δηλαδή τα λεγόμενα «χρόνια μη μεταδιδόμενα νοσήματα» που πλήττουν την κοινωνία μας σήμερα. Παράλληλα έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με χρόνιο στρες είναι πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις, καρκίνους, ακόμη και στο κοινό κρυολόγημα.

Ο κ. Χρούσος μας συμβουλεύει να αποφεύγουμε, όσο μπορούμε, τα στρεσογόνα ερεθίσματα και αν αυτό δεν είναι δυνατόν, να τα διαχειριζόμαστε κατά τον καλύτερο τρόπο. Πρέπει να έχουμε θετική σκέψη, να κάνουμε κάτι για μας, κάτι που μας αρέσει και μας ξεκουράζει μερικές φορές την εβδομάδα και να δίνουμε νόημα στη ζωή μας!

Βράβευση Γ. Χρούσου

Kατά τη διάρκεια του Συνεδρίου τα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Εξωνοσοκομειακής Επείγουσας Ιατρικής βράβευσαν τον καθηγητή κ. Χρούσο, ο οποίος είναι πρωτοπόρος στη μελέτη για το στρες και έχει επηρεάσει με την επιστημονική του έρευνα ολόκληρες γενιές επιστημόνων.

Ο κ. Χρούσος έχει συγγράψει πάνω από 800 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες και το έργο του αναφέρεται διεθνώς σε πάνω από 135.000 επιστημονικές δημοσιεύσεις. Θεωρείται ένας από τους πιο υψηλά αναφερόμενους επιστήμονες στον κόσμο όχι μόνο στην Κλινική Ιατρική, αλλά και στη Βιολογία και Βιοχημεία και ο υψηλότερα αναφερόμενος Παιδίατρος – Ενδοκρινολόγος παγκοσμίως.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here