«Φοράμε λευκό» Καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του πνεύμονα

116

Με κεντρικό μήνυμα το «Φοράμε λευκό» η εταιρεία Roche Hellas ξεκίνησε μια σημαντική πρωτοβουλία και δημιούργησε μια εντελώς ξεχωριστή και πρωτότυπη καμπάνια με στόχο, όχι μόνο να ενημερώσει αλλά και να ευαισθητοποιήσει το κοινό στην Ελλάδα για τον καρκίνο του πνεύμονα, μία από μια από τις πιο διαδεδομένες νόσους παγκοσμίως.

Η καμπάνια «Φοράμε λευκό» τελεί υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου & της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, ενώ βρήκε συμπαραστάτες και πρεσβευτές από τον χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια όπως είναι η ηθοποιός κα Σμαράγδα Καρύδη, ο διάσημος τενόρος κ. Μάριος Φραγκούλης και ο πρώην καλαθοσφαιριστής και νυν προπονητής μπάσκετ κ. Παναγιώτης Γιαννάκης.

Με αφορμή την καμπάνια αυτή, δημιουργήθηκε και το site www.foramelefko.gr μέσα από το οποίο ο επισκέπτης μπορεί να μάθει αναλυτικές πληροφορίες για την τη σημασία της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της αντιμετώπισης της νόσου.
Επιπλέον, μέσω του hashtag #foramelefko, έχει ξεκινήσει ανοιχτός διάλογος στο διαδίκτυο, όπου ο καθένας μπορεί να εκφράσει τις απορίες, τους προβληματισμούς του, αλλά και να μεταδώσει το δικό του προσωπικό μήνυμα.

Και επειδή «Φοράμε λευκό» και στο Facebook, δημιουργήθηκε Facebook Frame http://bit.ly/foramelefko με το οποίο ο καθένας από εμάς μπορεί να «φορέσει λευκό» στη photo-profile του, συμμετέχοντας με αυτό τον τρόπο ενεργά στην καμπάνια ευαισθητοποίησης και δίνοντας το δικό στίγμα στην κοινωνία.

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την πιο συχνή μορφή καρκίνου στους άνδρες και την τρίτη συχνότερη στις γυναίκες. Στην Ελλάδα καταγράφονται περισσότερες από 7.000 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο.

Ως κυριότερος επιβαρυντικός παράγοντας για την εμφάνιση του καρκίνου του πνεύμονα, θεωρείται το κάπνισμα, καθώς και η παθητική έκθεση σε καπνό. Ωστόσο ένα αρκετά μεγάλο μέρος των ασθενών, 15% – 20%, δεν έχουν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους. Αυτό συμβαίνει γιατί μεταξύ των επιβαρυντικών παραγόντων συμπεριλαμβάνονται, εκτός από το τσιγάρο, διάφοροι κίνδυνοι από το περιβάλλον εργασίας και διαβίωσης, ενώ και η μόλυνση της ατμόσφαιρας και του περιβάλλοντος με την ευρύτερη έννοια επιδεινώνει την κατάσταση.

Η εισαγωγή νεότερων και περισσότερο αποτελεσματικών θεραπειών, όπως η ανοσοθεραπεία, έχουν βελτιώσει θεαματικά την εικόνα στην αντιμετώπιση των διαφόρων τύπων καρκίνου του πνεύμονα τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, κρίσιμο ζήτημα αποτελεί το στάδιο της διάγνωσης της νόσου, καθώς αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην επιλογή της θεραπευτικής αντιμετώπισης και συνδέεται άμεσα με τη δυνατότητα ίασης και το προσδόκιμο ζωής του ασθενούς.

Όπως εξηγεί ο κ. Γεώργιος Πισσάκας, Πρόεδρος ΕΕΑΟ, Συντονιστής-Διευθυντής Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, η ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για όλες τις ειδικότητες που αναλαμβάνουν ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα. Στο πλαίσιο αυτό η ακτινοθεραπεία έχει κομβικό ρόλο σε όλα σχεδόν τα στάδια της νόσου και αυτό κάνει κάτι παραπάνω από επιτακτική την ανάγκη για βελτίωση των διαθέσιμων υποδομών ακτινοθεραπείας και για την πρόσβαση των ασθενών σε αυτές.

Ενώ, σύμφωνα με τον κ. Iωάννη Μπουκοβίνα, Πρόεδρος Δ.Σ ΕΟΠΕ, Διευθυντής Ογκολογικής Μονάδας «ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ» Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αξιοσημείωτες εξελίξεις στη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου με την ανοσοθεραπεία και τις στοχευμένες θεραπείες να βελτιώνουν σημαντικά την επιβίωση και ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα.

Η Roche Hellas στέκεται στο πλευρό των ασθενών

Όπως επισημαίνει η Διευθύντρια Εξωτερικών Υποθέσεων Roche Hellas κα Ξένια Καπόρη η εταιρεία εκτός από το να καινοτομεί και να αναπτύσσει νέα φάρμακα και θεραπευτικές λύσεις που θα προσφέρουν υγεία στον έλληνα ασθενή, προσπαθεί με κάθε τρόπο να ενημερώσει και να συμπαρασταθεί στις όποιες ανάγκες προκύπτουν. Είναι σημαντικό όπως λέει, όχι μόνο το να δίνεις τη δυνατότητα να θεραπευθεί κάποιος αλλά να του προσφέρεις και ποιότητα ζωής. Καθώς επίσης, να συμβάλεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο σημαντικό κομμάτι, αυτό της πρόληψης των ασθενειών.

Ανθή Αγγελοπούλου

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here