Αρθροπλαστικές επεμβάσεις γόνατος και ισχίου με τη βοήθεια ενός “ρομπότ”

80

Αυξάνονται τα ποσοστά επιτυχίας των αρθροπλαστικών επεμβάσεων  γόνατος και ισχίου με το πρωτοποριακό ρομποτικό σύστημα  NAVIO.

Οι επεμβάσεις γίνονται από την ομάδα του ορθοπαιδικού χειρουργού κ. Αθανάσιου Κουκάκη, διευθυντή της Ζ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Metropolitan General.

Στην Ελλάδα διεξάγονται κάθε χρόνο περίπου 20-25.000 αρθροπλαστικές σε γόνατα και ισχίο. Σύμφωνα με τον κ. Κουκάκη υπάρχει μια μεγάλη αύξηση αυτών των επεμβάσεων τα τελευταία χρόνια και αναμένεται, να αυξηθούν ακόμα περισσότερο στα επόμενα ανεβάζοντας τον αριθμό τις 40.000 ετησίως. Ο λόγος είναι η αύξηση του μέσου όρου  ηλικίας και κατ’ επέκταση της ανάγκης των ανθρώπων για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

 Navio Robotic  System 

Πρόκειται για ένα από τα πιο σύγχρονα και καινοτόμα ρομποτικά συστήματα Ορθοπαιδικής με προηγμένη τεχνολογία αιχμής που επιτρέπει τη διενέργεια αρθροπλαστικών με εξαιρετική ακρίβεια. Ελαχιστοποιεί το μήκος της τομής και τη διατάραξη των μαλακών μορίων (συμβατό δηλαδή με ελάχιστη επεμβατικότητα-MIS) επιτρέποντας μικρό χρόνο νοσηλείας, γρήγορη  κινητοποίηση, ελαχιστοποίηση του πόνου και απώλειας αίματος (νοσηλεία 1-3 ημέρες, Fast Track Surgery).

Ήδη από το 2014 έχουν λειτουργήσει NAVIO ρομποτικά συστήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες  Αμερικής, στη Γαλλία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ελλάδα αποτελεί την 4η ευρωπαϊκή χώρα που προμηθεύτηκε το σύστημα αυτό και το Metropolitan General θα αποτελέσει κέντρο εκπαίδευσης για 22 χώρες της ΝΑ Μεσογείου και Βαλκανίων.

Το NAVIO θεωρείται ένα από τα πιο σύγχρονα ρομποτικά συστήματα παγκοσμίως το οποίο στα πλεονεκτεί ως προς τη μείωση της έκθεσης του ασθενούς στην ακτινοβολία, καθώς δεν χρειάζεται προεγχειρητικά αξονική τομογραφία και την υψηλή ανάλυση και πληροφόρηση κατά τη διάρκεια του χειρουργείου για την τάση των συνδέσμων του γόνατος. Δίνει τη δυνατότητα για προσομοίωση της επέμβασης πριν ακόμη ξεκινήσουν οι χειρουργικοί χειρισμοί και χρησιμοποίησης 6 διαφορετικών τύπων αρθροπλαστικής γόνατος αναλόγως ηλικίας και δραστηριότητας του ασθενούς και τέλος η τοποθέτηση υλικού oxinum, καινοτόμου υλικού αρθροπλαστικής γίνεται με χαμηλό συντελεστή τριβής.

Το ρομποτικό σύστημα NAVIO έρχεται να ενσωματωθεί και να ενισχύσει την εμπειρία της ομάδας του κ. Κουκάκη που τα τελευταία χρόνια έχει επιτελέσει πάνω από 7.000 αρθροπλαστικές γόνατος και ισχίου με καινοτόμες προσεγγίσεις.  Όπως ανέφερε ο γιατρός, η ομάδα του έχει μεγάλη επιτυχία (80%-90%) στις επεμβάσεις αυτές και με τη χρήση του ρομποτικού μηχανήματος θα αυξηθεί στο έπακρον το ποσοστό επιτυχία τους. Ο λόγος είναι ότι βοηθά το γιατρό να βρει την ιδανική θέση τοποθέτησης της πρόθεσης (σε ποσοστό 95%-97%), κάτι που δεν είναι εύκολα εφικτό με τα συμβατικά εργαλεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Navio Surgical System έχει λάβει θετική γνωμοδότηση από το NCBI (Εθνικό Κέντρο Βιοτεχνολογίας Πληροφόρησης) των ΗΠΑ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες η χρήση του ρομποτικού αυτού μηχανήματος έχει ανεβάσει πάνω από 95% το ποσοστό επιτυχίας των επεμβάσεων αυτών. Σημειωτέον, οι αμερικανοί επιστήμονες έχουν ξεπεράσει τις 50.000 επεμβάσεις.

Το κόστος με τη χρήση του νέου ρομποτικού συστήματος είναι λίγο υψηλό (1.500 – 2.000 ευρώ) όπως εξήγησε ο γιατρός, λόγω του ότι είναι ακριβά τα υλικά. Όμως η διοίκηση του νοσοκομείου είναι σε συζητήσεις με τόσο με τον ΕΟΠΥΥ όσο και με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές για να καλυφθεί η επέμβαση, έστω και μέρος αυτής, προκειμένου να είναι προσιτή για τους ασφαλισμένους.

Αναφερόμενος στο κόστος αγοράς του μηχανήματος  ο γενικός διευθυντής του Metropolitan General κ. Σπύρος Κοτρώτσιος τόνισε ότι ξεπέρασε για το νοσοκομείο το μισό εκατομμύριο ευρώ και με τα απαραίτητα σέρβις του θα ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ. Όπως συμπλήρωσε ο κ. Κωτρότσιος είναι απαραίτητες αυτές τους είδους οι επενδύσεις, όχι μόνο γιατί θέλουν να ακολουθήσουν τις επιστημονικές εξελίξεις αλλά και γιατί η σωστή προσφορά υπηρεσιών υγείας και ο σεβασμός προς τον ασθενή “απαιτούν” το να αγκαλιάζει το νοσηλευτικό ίδρυμα αυτές τις εξελίξεις.

Ενώ, επεσήμανε το πόσο σημαντικό είναι να εξελίσσατε η νοσοκομειακή αγορά στη χώρα μας με απώτερο σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών και την αρτιότερη παροχή υπηρεσιών υγείας.

Κέντρο Εκπαίδευσης ρομποτικών επεμβάσεων η Ελλάδα

Σύμφωνα με τον κ. Κουκάκη, η Ελλάδα θα γίνει σύντομα Κέντρο Εκπαίδευσης για τις αρθροπλαστικές με τη χρήση του Navio Surgical System σε 22 χώρες στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

 

Ανθή Αγγελοπούλου

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here