Αιμορροϊδοπάθεια: οριστική λύση στο πρόβλημα

208

Οι αιμορροΐδες, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Διευθυντή της ΣΤ Χειρουργικής κλινικής ΔΘΚΑ ΥΓΕΙΑ  κ. Γεώργιο Θ. Πανούση, είναι φυσιολογικά φλεβικά δίκτυα του βλεννογόνου του πρωκτού (πρωκτικά μαξιλάρια)τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην εγκράτεια και στο μηχανισμό της κένωσης.

Το τι ακριβώς παίζει ρόλο για την εμφάνισή τους, είναι άγνωστο όπως λέει, αν και είναι πολλοί οι παράγοντες που συμβάλλουν θετικά στην εμφάνισή τους, όπως για παράδειγμα η χρόνια δυσκοιλιότητα, η χρόνια διάρροια, η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης (εγκυμοσύνη), κάποιοι γενετικοί λόγοι, οι διατροφικές συνήθειες, η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία.

Στα κύρια συμπτώματα εμφάνισης της καταγράφονται η απώλεια αίματος από το ορθό, που συνήθως είναι ζωηρά ερυθρό και εμφανίζεται στο τέλος της κένωσης και πολλές φορές οδηγεί σε μεγάλη πτώση του αιματοκρίτη καθώς και ο πόνος, ιδιαίτερα όταν υπάρχει θρόμβωση της αιμορροΐδας, ο οποίος μπορεί να είναι πιο αμβλύς ή να συνοδεύεται από κνησμό σε χρονίζουσες καταστάσεις. Επίσης μπορεί να υπάρχει λέκιασμα γιατί επηρεάζεται ο μηχανισμός της εγκράτειας.

Η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί σε διαφορετικό βαθμό σε κάθε ασθενή όπως:

Α Βαθμού: χωρίς πρόπτωση εσωτερικές αιμορροΐδες
Β Βαθμού: ήπια πρόπτωση που ανατάσσεται μόνη της
Γ Βαθμού: πρόπτωση που χρειάζεται ανάταξη
Δ Βαθμού: μόνιμη πρόπτωση

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις αιμορροΐδες;

Σύμφωνα με τον κ. Πανούση μπορούμε να ξεκινήσουμε πρωτίστως με τη διατροφή μας. Μια συντηρητική δίαιτα, πλούσια σε φυτικές ίνες, καθώς και μία τοπική εφαρμογή αλοιφών και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη είναι η λύση για την 1ου και 2ου βαθμού αιμορροϊδοπάθεια.
Η χειρουργική αντιμετώπιση αφορά τις πιο προχωρημένες μορφές. Κατά καιρούς έχουν εφαρμοστεί διάφορες μέθοδοι χειρουργικής αντιμετώπισης, αλλά ουσιαστικά δύο πια θεωρούνται οι πιο αποδεκτές.

ΗTHD η οποία είναι απολίνωση των αιμορροϊδικών όζων, όπου με τη βοήθεια υπερήχων αναγνωρίζονται και απολινόνωνται οι αρτηρίες που τροφοδοτούν τις αιμορροΐδες. Πρόκειται για μια απλή και ανώδυνη μέθοδο, γιατί στο σημείο της απολίνωσης δεν έχει νεύρωση ο βλεννογόνος του ορθού. Ταυτόχρονα μπορεί να γίνει και ανάρτηση των όζων, εάν αυτοί προπίπτουν. Είναι όμως μέθοδος που έχει ένδειξη εφαρμογής σε μικρού βαθμού αιμορροϊδοπάθεια, σε εσωτερικές αιμορροΐδες με μόνο σύμπτωμα την αιμορραγία και σε ασθενείς υψηλού κινδύνου(πχ λήψη αντιπηκτικών ή αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων).

Και η αφαίρεση, η οποία είναι μια κλασική μέθοδος εκτομής Milligan-Morgan ή Ferguson, που εφαρμόζονται για πάνω από έναν αιώνα. Είναι αρκετά επώδυνη διαδικασία λόγω της μεγάλης νεύρωσης της περιοχής, ωστόσο, έχει άριστα αποτελέσματα και δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα ιδιαίτερα σε μεγάλου βαθμού αιμορροϊδοπάθεια.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here