Αντιμετωπίστε αποτελεσματικά το μεταβολικό σύνδρομο

70

Αναλύοντας το μεταβολικό σύνδρομο, ο Παθολόγος-Διαβητολόγος & Γενικός Ιατρός Αλέξης Σωτηρόπουλος MD. PhD, Διευθυντής ΕΣΥ Γ΄ Παθολογικού Τμήματος & Διαβητολογικού Κέντρου Γ.Ν.Νίκαιας – Πειραιά επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα επικίνδυνο οργανικό σύνδρομο, που χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο επιμέρους μεταβολικών διαταραχών, οι οποίες συχνά υποτιμούνται από τους πάσχοντες ασθενείς. Όπως λέει, τα καρδιαγγειακά νοσήματα με κυριότερους παράγοντες κινδύνου την υπέρταση, την αυξημένη «κακή» χοληστερίνη και τη μειωμένη «καλή», το σακχαρώδη διαβήτη και την παχυσαρκία αποτελούν μια «ομπρέλα» παραγόντων που ορίζουν τελικά το μεταβολικό σύνδρομο. Ενώ, η Λιπώδης Nόσος του Ήπατος συνδέεται στενά με το μεταβολικό σύνδρομο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις με το 70% των πασχόντων από λιπώδη νόσο (στεάτωση) του ήπατος να εκδηλώνουν κάποια στιγμή και μεταβολικό σύνδρομο και το 33% του παγκόσμιου πληθυσμού να παρουσιάζει απεικονιστικές ενδείξεις στεάτωσης.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Λιπώδης Νόσος του Ήπατος ορίζεται από την υπερβολική συσσώρευση λίπους στο ήπαρ (>5% των ηπατοκυττάρων ιστολογικά),  αποτελεί την ηπατική εκδήλωση του μεταβολικού συνδρόμου και  αναδεικνύεται ως η κυριότερη αιτία χρόνιας νόσου του ήπατος παγκοσμίως, αφού επηρεάζει ένα ποσοστό μεταξύ 20%-30% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού.

Οι επίσημες οδηγίες  του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Μελέτη του Ήπατος, του Διαβήτη και της Παχυσαρκίας συνιστούν στα άτομα με λιπώδη νόσο του ήπατος  να βελτιώσουν τις σωματικές και διατροφικές τους συνήθειες και να ασκούνται αποφεύγοντας οποιαδήποτε ειδική φαρμακοθεραπεία.

Οι ασθενείς από την άλλη πλευρά, δυσκολεύονται  να αλλάξουν δραστικά τον τρόπο ζωής τους και η συμμόρφωσή τους προς αυτές τις οδηγίες πολλές φορές αποδεικνύεται προβληματική.

Σήμερα όμως, κυκλοφορούν στο εμπόριο συμπληρώματα διατροφής για την υποστήριξη της ηπατικής λειτουργίας. Αυτό όμως το οποίο πραγματικά ξεχώρισε είναι το NAFLiver®, καθώς πρόσφατες κλινικές μελέτες έδειξαν ότι βοηθά σημαντικά στη μείωση των επιπέδων των ηπατικών ενζύμων και στο μεταβολικό σύνδρομο, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί αποτελεσματική λύση για γενική αποτοξίνωση του οργανισμού, αντιμετώπιση της λιπώδους νόσου και προστασία από την ηπατοτοξική δραση πολλών φαρμάκων.

 

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here